info@dilekedu.com

Oyun Terapi̇si̇
Buradasınız: Anasayfa / Blog
29 Ekim 2022, Cumartesi
Oyun Terapisi
Çocuk Merkezli Oyun Terapisi duygusal zorluklar yaşayan, uyum ve davranış sorunları gösteren veya psikosomatik sorunları olan çocukların doğal oyun ortamında kendilerini ifade etme gerçeğine dayanmaktadır. Bu oyun terapisi yönteminin amacı sorunları olan çocuğun kendi psişik dengesinde belirli ve gerekli değişiklikleri yapabilmesini...
Oyun Terapisi

Oyun terapisi eğitimi, çocukların kişisel ve davranışsal gelişmelerini daha iyi bir biçimde gerçekleştirebilmelerini sağlamak adına verilen bir terapi biçiminin eğitimi olmaktadır. Oyun terapisi alan çocuklarda gelişme ciddi bir biçimde görülür iken aileler de bu eğitimi alarak çocuklarını evde eğitmenin ve onların gelişimini gözlemlemenin keyfini çıkarabilmektedir. Oyun terapisi eğitimini aileler alabileceği gibi psikoloji alanında uzmanlık edinmek isteyenler, tıpta çocuk gelişimine ilgi duyanlar ve eğitimciler gibi pek çok kişi bu eğitimden faydalanabilmektedir. Bu sayede çocukların gelişimi emin ellerde olacaktır ve doğru gelişim ile doğru bir nesil yetiştirmek de mümkün olacaktır.

Oyun terapisi bir seanslık bir eğitim olmayıp aslında uzun süreli bir eğitim olmaktadır. Oyun terapisi eğitimi eğitim verilen yerlere göre farklılık gösterse de temelde aynı kazanımlar edinilmektedir, sadece yöntemler farklı olacaktır. Bu alanda bir sertifika alabilmek için oyun terapisi eğitimi eksiksiz bir biçimde tamamlanmalıdır. Özellikle pek çok iş alanı için faydalı olan eğitimlerden de biridir.

Oyun Terapisi Nedir?


Oyun terapisi
 çocukların oyun tekniği ile birlikte gelişimine katkı sağlamak ve gelişimini en doğru biçimde gerçekleştirmesi için gerekli çalışmaların yapılması açısından önemli bir terapidir. Çocuğun iç dünyasını ve beraberinde bunu davranışlarına nasıl yansıdığını anlamlandırabilmek için oyun terapisi en başta here ebeveynin bilgi sahibi olması gereken bir konudur. Bunu dışında eğitimciler de oyun terapisi desteği almalıdır ki çocuk gelişimini gözlemlemek ve gerekli yerlerde müdahale yapabilmek açısından oldukça önemlidir.

Oyun terapisinin ne olduğu ile birlikte aslında oyun terapisi içeriği de merak edilmektedir. Özellikle içeriğin zengin olması kişinin hem kendi çocuğu hem de başka çocuklar konusunda oldukça donanımlı olmasını sağlayacaktır. İlk olarak oyun terapisi nedir sorusu cevaplanır. Bu aslında eğitimin en önemli aşamalarından biri olup ana temayı anlamanızı da sağlayacaktır. Bunun dışında oyun terapisinden kimlerin faydalanabileceği ve oyun terapisinin hem gelişme hem de öğrenme açısından önemini incelemek gerekecektir.

Özellikle bir çocuğun kişiliğinin ve yaşadıklarının davranışlarına yansımasını doğru bir biçimde yorumlayabilmek için davranış analizi öğrenilecektir. Burada aile faktörü odlukça önemlidir ve çocuklarda var olan sorunların davranışlarda karşılığı ve bunun sonucunda yapılması gerekenler de incelenecektir. İlk aşama sorunun tespiti olup sonrasında sorunu çözme k adına da bu eğitim destekleyicidir.

Bunlara ek olarak birden fazla oyun terapisi bulunur ve her biri farklı yaklaşımların ortaya çıkarttığı terapiler olup sizler kendinize en uygun olanı seçebileceğiniz gibi bir çocuk için en uygun olan terapiyi de gerektiğinde uygulayabilecek kadar donanımlı olmanız sağlanacaktır.

Kimler Oyun Terapisi Eğitimi Alabilir?

Oyun terapisi için özel bir eğitim veya herhangi bir şart koşulmamaktadır. Bu nedenle herekse oyun terapisi eğitimi alabilmektedir. Ancak genellikle tıp alanında çalışırken özellikle çocuk gelişimine ve çocuk doktorluğuna yönelmek isteyen kişiler ile birlikte eğitim alanında çalışan neredeyse herkes oyun terapisi almaya daha yatkın olmaktadır. Ancak son yıllarda aileler de doğum öncesinde veya doğum sonrasında bu eğitimleri alarak çocuklarına evde de eğitim imkânı sunabilmektedir. Her iki ebeveynin de bu eğitimi alması uzun vadede çocuk için odlukça avantajlı olabilmektedir ve önerilen bir uygulamadır.

Oyun Terapisi Eğitimi Neler Katar?

Oyun terapisi eğitimi ilk olarak bir çocuğun davranışlardan doğru çıkarımı yapabilmeyi amaçlamaktadır. Özellikle bir çocuğun oyunlar esnasında oyuna bağlı olarak gösterdiği reaksiyonlar ve oyunu oynama tarzı çocuğun bir problemi var ise anlaşılması açısından oldukça belirleyicidir. Bu gibi eğitimlere ek olarak oyun terapisi kitap ile desteklenebilir ve özellikle eğitimin kitap ile desteklenmesi farklı bir bakış açısını da doğuracaktır. Aynı zamanda zaman zaman bilgilerin tazelenmesi açısından kişide birtakım oyun terapisi kitaplarının bulunması da önem arz etmektedir.  Eğitim sonrasında bir sertifika alabilirsiniz ve bu sayede bu alana dahi yönelebilirsiniz. Aynı zamanda bir çocukla nasıl iletişim kurulabilir bunu öğrenmek açısından da önem arz etmektedir.

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın